От съсловната организация си запазват правото за предприемане на всякакви законови

...
От съсловната организация си запазват правото за предприемане на всякакви законови
Коментари Харесай

Лекарският съюз иска оставката на управителя на НЗОК

От съсловната организация си запазват правото за предприемане на всевъзможни законови дейности, в това число и митинги

" Българският лекарски съюз (БЛС) упорства за оставката на шефа на НЗОК - проф. Петко Салчев, и на ръководителя на Надзорния съвет на НЗОК - доктор Александър Златанов ". Това сподели пред публицисти ръководителят на съсловната организация доктор Иван Маджаров, предаде .

" Лекарският съюз излиза от преговорния развой за идния Национален рамков контракт, добави той. Ние не сме реализатори на решенията на Надзорния съвет на НЗОК и няма условия да преговаряме с това управление ", акцентира той.

" Причината за тези решения на БЛС са рецидив с опитите за прикриване на средства за здраве, гласувани от парламента; бламиране и саботиране на преговорния развой с подражаване на преговори; отвращение за справяне с проблемите в бранша, пречещи на работещите и на пациентите ", уточни още доктор Маджаров. По думите му оттук насетне отговорността за положението на системата и на лечебните заведения е на Министерския съвет и на Народното събрание. Д-р Маджаров прикани парламентарните групи незабавно да запишат в дневния си ред наболелите проблеми в системата, метода на ръководство на НЗОК, метода на разпределение на средствата. " Запазваме си правото за предприемане на всевъзможни законови дейности, в това число и митинги ", добави той.

" Ясно декларирахме преди месец, че се чакат огромни икономии в бюджета на НЗОК и се взе решение, че би трябвало да се одобри методика, посредством която тези пари да стигнат до лекарите. Към момента съвсем в цялата страна назряват митинги. В организацията на системата има тежка рецесия ". По думите му през последните години думата „ надзор “ се е трансформирала в тормоз за всеки, който работи на контракт с НЗОК, а сред БЛС и НЗОК няма нито едно взаимно подписано напътствие, което да улеснява лекарите. " Изправени сме пред срив в системата ", сподели още той.

" Повече от месец и половина сме очевидци на бойкот и реплика на договаряния с НЗОК ", сподели още доктор Маджаров. " Законът за здравното обезпечаване е безапелационен, че с Касата сме равнопоставени в ръководството на средствата и установяване на разпоредбите за действие на здравната система ", добави той. Към момента откриваме, че на практика няма договаряния сред нас и Надзорния съвет на НЗОК нито по въпроса за метода на разпределение на бюджета на НЗОК, нито по идния тригодишен Национален рамков контракт.

Бюджетът, който беше гласуван тази година, не е усвоен и пари има, сподели още доктор Маджаров. Няма да позволим някой на гърба на сътрудниците да си прави неправилни сметки, българските лекари имат право да работят в ясни правила, а не в непрекъснати административни заповеди, в противоположен случай ще останем без лекари и без медицински сестри, уточни още доктор Маджаров.

На съвещание на Надзорния съвет на НЗОК през вчерашния ден беше гласувано предлагането цените на клиничните пътеки, клиничните и амбулаторните процедури да се покачат с осем %, считано от 1 септември 2022 година Предложението от НЗОК беше изпратено до БЛС.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР